Petak, 01.12.2023 | 10:35

Vamedia: Naplaćuje li se porez od divčibarskih investitora?

Kako prenosi Vamedia na 36. Skupštini Grada Valjeva, koja je održana kao poslednji zakonski rok za usvajanje, glavna tema bila je rasprava o nacrtu odluke o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2024. godinu u Gradu Valjevu.

Slavica Pavlović, načelnica Odeljenja za naplatu osnovnih prihoda, obrazložila je odluku, istakavši da je svaka lokalna samouprava dužna da do 30. novembra usvoji prosečnu cenu kvadrata nepokretnosti, zasnovanu na najmanje tri prometa nepokretnosti u određenoj zoni. U nacrtu odluke, predložena su minimalna povećanja poreza, odnosno do 200 dinara godišnje za zemljište, do 700 za kuće i do 900 dinara za poslovne prostore.

Slavica Pavlović naglasila je važnost usvajanja ove odluke, ukazujući da nedonošenje iste rezultuje nemogućnošću obračunavanja poreza na imovinu fizičkih lica, što bi značilo smanjenje budžeta za 200 miliona dinara u narednoj godini.

U toku rasprave, odbornik Lokalnog fronta Valjevo, Željko Trifunović, primetio je da lokalna samouprava izbegava objavljivanje izveštaja o najvećim poreskim dužnicima. Pre nego što se razmatraju nove poreske obaveze, predložio je objavljivanje izveštaja o onima koji ne izmiruju svoje poreske dugove.
Što se tiče zona, posebno Divčibara, Trifunović je predložio da se one tretiraju kao ekstra zona za obračun poreza na imovinu, uzimajući u obzir visoke cene nekretnina i promet na toj turističkoj destinaciji.

Nezavisni odbornik, Đorđe Pavlivić, ocenio je predlog odluke kao „klasično odlaganje“ i izrazio nezadovoljstvo nedostatkom analize efekata na budžet grada. Takođe je izneo zabrinutost zbog fiksiranih zona, posebno ističući situaciju na Divčibarama.

U odgovoru na Pavlovićeve primedbe, član Gradskog veća, Vladimir Blagojević, demantovao je tvrdnje o nedostatku povećanja poreza na Divčibarama, ističući da je grad tri puta povećao naknadu za upravljanje građevinskim zemljištem za investitore, dok isti nisu izrazili prigovore.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *